Hoppa till sidans innehåll

Stavgång


För ungefär tio år sedan formligen exploderade stavgång i Sverige, efter ett segertåg utan dess like i hemlandet Finland. Allt sedan dess har vi översköljts av fördelarna med att promenera med stavar, men fortfarande gör många fel. Istället för att träna med de kära gåpinnarna används de ofta som stöttor.

Det viktigaste är att du pendlar med armarna och om du verkligen vill ta ut dig ska du trycka i från ordentligt med staven. Du stärker då mag-, arm- och ryggmusklerna och ökar blodcirkulationen, vilket är toppen.

Det finns studier som visar att fettförbränningen ökar redan vid lättare stavgång och bara vetskapen om att stavarna finns där till din hjälp gör att du upp­lever att det går lättare att träna med stavar.

 

Köp ett par sköna skor anpassade för promenad, så kallade walking-skor.

Bär välsittande plagg som inte stramar åt eftersom du vill kunna pendla med armarna.

Be om hjälp med att ställa in stavarna så att du inte har fel längd och får ont.

Promenera med en kompis eller lyssna på rytmisk musik som gör dig glad!

Sätt upp mål om du vill gå ner i vikt eller förbättra flåset – flera delmål är bättre än ett orealistiskt.

Satsa på dig själv och se det som en investering i din hälsa, men få inte panik om du missar en promenad – det kommer en ny chans redan i morgon!

 

Stavträning är inte svårt. Det sämsta du kan göra är att gå så kallad kamelgång, det vill säga pendla höger arm i takt med höger ben i stället för höger arm med vänster ben, eller använda fel typ av stav.

En skidstav till exempel, är för lång och kan ge värk i axlar och rygg. Du kan heller inte skjuta i från med skidstaven och den speciella stavhandsken som ger stöd saknas.

Den billiga staven för en hundralapp kan verka lockande, men tyvärr – dyrare är bättre. Handtaget är ergonomisk, mjukare och greppvänligare, staven lättare och handsken tåligare.

Ett par bra skor är också a och o eftersom du säkerligen promenerar dels på asfalt, dels i terräng.

Som nybörjare kan man börja stavträna i joggingspåret eller motionsslingan. Men var inte rädd för att ta dig an backar, det är där du känner effekten av staven som träningsredskap allra bäst. 

 

STAVA RÄTT – så här gör du

1. Börja med att fästa handremmen runt din hand. Ofta finns en märkning vilket som är vänster och höger – L är vänster och R är höger.

2. Gå med stavarna släpande i marken. Sätt ner foten med hälen först oc h rulla över till tårna – stegen ska likna dem vid powerwalk.

3. Låt hela armen pendla med i din rörelse. Axlarna ska vara lösa och avslappnade. Rikta blicken framåt.

4. Ta tag i stavarna och fäst stavspetsen i marken med en cirka 30–40 graders vinkel. Tryck i staven med sluten hand. Öppna handen när du för staven bakåt.

5. Stavträning är en diagonalgång – när höger hand är fram så är vänster fot bak, när höger fot är fram är vänster hand bak. Felaktig stavgång kan orsaka både värk och skador så lär dig stava rätt från början!

Källa: Stavgångsakademin

 Stavtränaren: De vanligaste misstagen

1. Du pendlar inte med armarna, du stöttar dig fram eller så går du inte i rätt takt!

2. Du har fel handskrem på staven!

3. Dina stavar är för långa.


Öka takten

Jogga i uppförsbacke med stavarna som hjälp – kom ihåg att inte släpa dem efter dig utan skjuta i från precis som när du går. Orkar du inte springa går det lika bra att öka takten i backarna eller helt enkelt gå i kuperad terräng.

Utöka stegen och ta långa kliv – använd stavarna till max.

Minns du det klassiska utfallssteget i gympan? Varva gången med dessa pulshöjande favoriter för att verkligen få i gång flåset.

Gör stavgången till ett komplett träningspass med våra uppvärmnings- och stretchövningar!

 

Uppvärmning och stretching

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:23 Skribent: Karin Strutz

Postadress:
Eds SK
Tavlan Motionsgård
66891 Ed

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

Besök gärna våra samarbetspartners:

 

 

 

Torpfors Trävaruaffär AB